Wróć do listy aktualności 2016-07-08

Czy wiesz dlaczego większość butelek piwa jest brązowa?

Bursztynowa barwa szkła działa jak filtr przeciwsłoneczny. Odbija promieniowanie ultrafioletowe i chroni piwo przed psuciem się. Światło szkodzi piwu, bo składniki pochodzące z chmielu ulegają fotolizie.

Sięgajcie po butelki z głębi półki jeśli Wasze ulubione piwo jest w zielonym szkle. Inaczej może się zdarzyć, że po otwarciu poczujecie charakterystyczny ’skunksi’ zapach. Nie wmawiajcie innym, że to dowód na większą zawartość chmielu. Izopentenylomerkaptan (o matko!) to związek chemiczny odpowiadający za ten zapach. Trochę lansu wśród kumpli nie zaszkodzi jeśli zapamiętacie tę karkłomną nazwę!?

Sama receptura szkła wydaje się banalna. Są to 3 składniki: piasek kwarcowy, związek sodu i wapnia. Czwarty element to pigment. Zieloną butelkę mamy dzięki barwieniu tlenkiem chromu. Brązową - dzięki związkom żelaza i siarki.

Szkło jest najszybciej recyklingowanym opakowaniem bo zazwyczaj ‘wraca na półkę’ już po 30 dniach. Może być przetwarzane wielokrotnie i nie traci swoich właściwości.


Poprzedni wpis

Następny wpis